Proč je natírání vašeho zahradního domu tak důležité

Představte si: koupili jste si srub nebo zahradní domek a z různých důvodů jste jeho konstrukci okamžitě nenatřeli. Po chvíli bude na dřevo působit počasí (hniloba) a zešedne. Skutečností je, že dřevo, které není chráněno z venku, je ovlivněno deštěm, sluncem a hmyzem.

proc-je-natirani-vaseho-zahradniho-domu-tak-dulezite

Červy pocházejí od brouků, kteří ukládají larvy do mrtvého dřeva. Když se larvy vylíhnou, vyvrtají do dřeva malé díry. Tyto larvy se následně  promění v brouky. To je důvod, proč je nejlepší aplikovat ochranný nátěr na váš zahradní dům co nejrychleji. Tím se na dřevo a insekticid s dlouhodobým účinkem nanese ochrana.

Ochrana proti hnilobě dřeva

Hniloba dřeva se vytváří, když dřevo absorbuje více vlhkosti, než se může uvolnit. To vytváří houby, které používají larvy jako jídlo. Základní nátěr již proti tomu poskytne určitou ochranu, ale ne dost. Chcete-li opravdu chránit své dřevo před tím, musíte natírat.

Slunce poškozuje vaše dřevo

Slunce a jeho UV paprsky jsou posledním a nejškodlivějším faktorem pro dřevo. UV paprsky obsahují tolik energie, že rozkládají vnější vrstvy dřeva kousek po kousku. To způsobuje stárnutí a zvětrávání dřeva a tyto společně způsobují výskyt drobných trhlin. Filtr proti tomu poskytuje právě pigmenty nebo barva barvy. To je také důvod, proč nikdy nenajdete zcela bezbarvé barvy nebo skvrny na ochranu svého zahradního domu.

Které produkty používat?

Základní nátěr je nejlepší ochrana vašeho zahradního domu Na trhu existuje řada ošetřovacích přípravků / typů nátěrů s různou ochranou. Tenkovrstvé lazury pak pronikají hluboko do dřeva a vyplňují jeho póry. Výsledkem je, že dřevo může absorbovat méně vlhkosti a houby se již nemohou vyvíjet. Jelikož dřevo přichází do přímého kontaktu s deštěm, nátěr se proto musí každoročně opakovat.

Silnovrstvé lazury pak úplně přeruší kontakt mezi dřevem a deštěm, což znamená, že dřevo nebude absorbovat vlhkost. Doba ošetření / opakování silnovrstvých lazur závisí na kvalitě použité barvy.

Vždy je vhodné dodržovat pokyny výrobce týkající se lakování zahradního domu, abyste si mohli užívat krásnou srub co nejdéle!